Po raz XIV odbyły się niezwykłe warsztaty kulinarne. Warsztaty z Gwiazdą to autorski projekt kobiecego portalu allaboutlife.pl, na którym można spotkać topowych blogerów, gwiazd, dziennikarzy. Projekt warsztatów ma na celu propagowanie mody na zdrowe odżywanie. Tym razem gotowaliśmy w oparciu o…. różne produkty z konopi!
Nasiona konopi przepisy
23 stycznia w Restauracji Roza Roza na ul. Francuskiej 3 odbyła się już czternasta edycja Warsztatów z Gwiazdą, w których ponownie miałam okazję uczestniczyć. Gwiazdą była Anita Sokołowska – gwiazda serialu ,, Przyjaciółki’’, aktorka, mama, osoba wspierająca aktywnie zdrowy tryb życia, zdrowe odżywianie. Z kolei gwiazdą w kwestii odkryć kulinarnych były produkty z konopi, serwowane przez DobreKonopie.pl. Te produkty są jeszcze mało znane na naszych stołach, a większość mylnie kojarzy je z marihuaną i środkami psychoaktywnymi. Nic bardziej mylnego! Poznajcie wspaniałe przepisy na dania z konopi!
Oprócz konopi poznałam również markę Dermaglin, czyli kosmetyki o wysokiej jakości z zielonej glinki kambryjskiej z zachowaniem naturalności i prostoty składów. Gościem były również wyjątkowe herbaty i napary Newby, znane i cenione na całym świecie. W Polsce marka ma zaszczyt współpracować z najlepszymi hotelami i restauracjami, które na co dzień serwują swoim gościom te doskonałe herbaty.
Dlaczego warto jeść konopie?
Ziarno konopne jest najbogatszym w minerały produktem roślinnym, zawiera niemal wszystkie potrzebne nam do prawidłowego funkcjonowania mikroelementy, takie jak: magnez, potas, wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź, platyna, fosfor, siarka, bor, nikiel, german, cyna, jod, chrom, srebro i lit. Konopne produkty kulinarne powstają z gatunku Cannabis sativa L., który jest ubogi w kannabinoidy psychoaktywne (np. THC) dlatego spożywanie ich nie powoduje efektu odurzenia.
Łuskane ziarna konopi są jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Ze wszystkich nasion występujących na świecie to konopne mają największą zawartość esencjalnych kwasów tłuszczowych, są też wolne od glutenu. Ziarno konopne jest także najbogatszym w minerały produktem roślinnym, zawiera niemal wszystkie potrzebne nam do prawidłowego funkcjonowania mikroelementy. Warto więc znać przepisy na dania z nasion konopi.
Jestem zachwycona odkryciem konopi oraz dobroczynnych produktów z tych ziaren. Wdrożyłam już te produkty do swojej kuchni, wrzucam ziarna do koktajli, w oleju z konopi maczam chleb, i jem w połączeniu z posiekaną cebulką i ogórkiem. Zamówiłam właśnie teraz czyste białko konopne oraz kilka innych produktów.
Przepis na wegańską zupę z konopi
200 g łuskanych nasion konopi 1 cebula oliwa z oliwek do smażenia kilka orzechów włoskich 0,7 l przegotowanej wody szczypta soli morskiej szczypta pieprzu do smaku olej z nasion konopi 20 g niełuskanych nasion konopi
Przygotowanie: Cebulkę obrać, pokroić w drobne kawałki, zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Wodę w garnku zagotować z odrobiną soli. Do gotującej się wody dodajemy nasiona konopi i cebulkę. Gotujemy 3 – 5 min. Zdejmujemy z ognia i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (osobiście wolę jak zupa nie jest zmiksowana na gładki krem, tylko pozostaje gęsta i są w niej małe grudki). Orzechy oddzielamy od łupin, kruszymy, dodajemy do zupy i mieszamy. Niełuskane nasiona konopi prażymy na patelni 3 min Zupę przelewamy do miseczek i serwujemy posypaną prażonymi nasionami i polaną olejem z nasion konopi.
Przepis na Racuszki Cynamonowe z konopiami
Składniki: Owoce mrożone Hortex – dowolne jakie lubisz, 4 łyżki cukru, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 szklanka mąki pszennej, ½ szklanki mąki konopnej DobreKonopie.pl, ½ szklanki cukru, najlepiej brązowego, 1/3 szklanki jogurtu naturalnego Krasnystaw, 3 jajka, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu, nasiona konopne prażone DobreKonopie.pl, rodzynki, orzechy olej do smażenia, szczypta soli
Przygotowanie: 1 Żółtka ubij z cukrem i wymieszaj z jogurtem, przyprawami, solą oraz sodą. 2 Ubij białka 3 Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj z pianą z białek. 4 Na koniec wsyp nasiona konopne, rodzynki i orzechy. 5 Smaż racuszki na kolor złoty. 6 Do naczynia wsyp 4 łyżki cukru, 1 płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj z mieszanką owocową i doprowadź do wrzenia. 7 Racuchy podawaj z gorącymi owocami
XIV edycja Warsztatów z Gwiazdą serwisu AllAboutLiffe.pl
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Od czego zaczynamy kompletowanie wyprawki dla szkolniaków? O...
Zawsze moją biżuterię dzieliłam na tą, która jest z prawdziw...
Zakopane to naprawdę wyjątkowe miasto w Polsce. Dzięki zapro...
Żaneta says
Świetny artykuł! Przypadkiem trafiłam na Twoją stronę, ale widzę, że zagoszczę tutaj na dłużej 🙂 Świetne zdjęcia!
Żaneta ostatnio opublikował..Brak ochoty na współżycie